Nieuws

Efficiënte cryo-installatie past in groot groen hart van Prinses Máxima Centrum

In het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is een van de grootste biobanken van Nederland gerealiseerd. De door Cryo Solutions ontworpen en geïnstalleerde cryo-installatie is zodanig ontworpen dat efficiënt gebruik kan worden gemaakt van de stikstof. Dit past naadloos in de duurzaamheidsambitie van het Centrum, dat wat dat betreft een groot groen hart heeft.

Cryo Solutions werd gevraagd te kijken naar het onderliggende plan van het bedrijf dat aanvankelijk was ingeschakeld voor de cryo-installatie en constateerde dat het niet optimaal was qua efficiëntie, kosten en veiligheid en kwam derhalve met een ander beter concept. Ook bleek Cryo Solutions in staat om alles op tijd te leveren en waarbij aan alle eisen is voldaan.

De installatie vanaf de bulktank bestaat uit een toevoer van vloeibare stikstof het gebouw in en vervolgens het transport naar drie plekken op drie verschillende verdiepingen via vacuüm geïsoleerde leidingen. Op twee verdiepingen is in de nabijheid van de researchlaboratoria een ruimte ingericht met een CryoSafe vulautomaat voor het automatisch afvullen van een drukvat. Deze unit is in deze gevallen voorzien van een dodemansknop, zodat onderzoekers op een veilige manier handmatig vloeibare stikstof kunnen aftappen voor het vullen van open dewar-vaatjes. Dit vullen gebeurt in een roestvrijstalen vulkast met lekbak en plexiglas deuren, zodat de onderzoeker optimaal beschermd is.

Op één verdieping is een cryo biobank gecreëerd voor de biologische opslagvaten en een drukvat met een CryoSafe vulautomaat. Het vulproces van de biologische opslagvaten en het drukvat wordt centraal geregeld via de CryoMatic PLC-besturing. Omdat de biologische opslagvaten alsook de drukvaten in de biotank en de afvulstations allemaal elektronisch gekoppeld zijn, kan het vullen vanuit de grote opslagtank worden gesynchroniseerd. In plaats van willekeurige afnames op allerlei plekken en allerlei momenten, kan de besturing nu een optimaal moment bepalen, waarbij dit overall gezien met de juiste stikstofflow, minimale gasbelasting en minimaal verbruik gebeurt. In de praktijk betekent dit dat een dergelijke vulcyclus nog maar één keer per dag hoeft te gebeuren, wat een forse besparing op het stikstofverbruik oplevert.

De PLC verwerkt ook de veiligheidssignalen van ondermeer de zuurstofdetector die in alle drie de ruimtes is ingebouwd op een hoogte van 1 meter boven de vloer. Er is ook voorzien in lokale alarmering middels een stoplicht, waarvan er zowel binnen als buiten eentje is gemonteerd. Buiten is logisch: ga bij een rood signaal niet naar binnen. Maar als er iemand binnen is, moet hij of zij ook kunnen zien dat er gevaar is.

 

 

© Cryo Solutions B.V.    T:073 - 620 54 50   info@cryosolutions.nl   Contact   Privacy Policy