Nieuws

De grootste cryo-biobank van Nederland

De verhuizing van de navelstrengbloedbank van Leiden naar de hoofdlocatie in Amsterdam was voor het Laboratorium voor Cryobiologie van Sanquin aanleiding voor herinrichting van de biobank en modernisering van de cryogene installatie. Hierdoor kan deze grootste cryogene biobank van Nederland zowel de Sanquin-laboratoria als externe partijen nog beter van dienst zijn met een groeiend pakket aan services.

Bij Sanquin in Amsterdam heeft men een flinke verbouwing achter de rug om plaats te maken voor die extra biostaten en vriezers. Bovendien is de hele stikstofinstallatie aangepakt, zodat nu het automatisch vullen van de opslag- en de drukvaten efficiënter verloopt en de veiligheid aan de laatste stand van zaken is aangepast.
De cryobank huist momenteel 34 zeer grote opslagvaten. Deze zijn door Cryo Solutions deels met de vernieuwde CryoFill vulautomaten uitgerust. Ook de CryoMatic besturingskast van de installatie is door een kast met een grotere aansluitcapaciteit vervangen. De hele door Cryo Solutions ontworpen installatie, inclusief de vier drukvaten die tot dan toe met de hand werden gevuld, wordt nu automatisch met CryoSafe gevuld. De biologische opslag- en stikstof drukvaten zijn hiervoor besturingstechnisch aan elkaar gekoppeld.

Een keer per dag worden de opslagvaten in groepen bijgevuld. Zodra het stikstofniveau per individueel vat weer op het juiste peil is, geeft de besturing een seintje naar een volgende groep, enzovoorts. Dit is een heel efficiënt proces, dat binnen een uur voor alle vaten is afgerond. Groot voordeel van deze werkwijze is dat je maar een keer per dag de transportleiding vanaf de buitentank naar binnen koud hoeft te maken; je bespaart hier dus heel wat vloeibaar stikstof mee.

In de cryoruimte zijn uitgebreide veiligheidsvoorzieningen aanwezig zoals noodstoppen en een zuurstofdetectiesysteem. Daalt het zuurstofgehalte dan wordt er een akoestisch signaal afgegeven en sluit de toevoer van vloeibaar stikstof automatisch af.

Om het werken met deze grote vaten ook te vergemakkelijken is er een elektrisch takelsysteem aangebracht wat verzonken in het plafond is verwerkt.

Ook heeft men een 24 uurs back-up servicecontract met Cryo Solutions afgesloten. Dat garandeert naast het benodigde onderhoud van de hele cryo-installatie en een accurate 24/7 storingsdienst ook dat er bij eventuele uitval van een biostaat of een computervriezer binnen acht uur een werkend exemplaar staat. “Want ook daar mag niets misgaan.”
Ons advies is dan ook: laat uw onderhoud alleen doen door gecertificeerde bedrijven met getraind personeel.

Weer een mooi voorbeeld van de “state of the art” oplossingen die Cryo Solutions kan bieden en waarmee men duidelijk aangeeft trendsetter te zijn in cryogenics.
Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Cryo Solutions BV
Info@cryosolutions.nl

© Cryo Solutions B.V.    T:073 - 620 54 50   info@cryosolutions.nl   Contact   Privacy Policy